BTW voordeel voor particulieren

Heeft u als particulier op uw woning in Nederland zonnepanelen laten aanbrengen, en levert u ook stroom terug aan het net, dan komt u in aanmerking voor teruggaven van de betaalde BTW op de door u aangeschafte zonnepanelen. Wel moet u BTW betalen over de opgewekte stroom. Dit bedrag valt echter in het niet bij de teruggave BTW die u kunt krijgen.

Zonnepanelen voordeelVoor particulieren met zonnepanelen die gebruik maken van een salderingregeling, dus afrekenen met de energieleverancier over de netto gebruikte stroom, blijft de situatie redelijk overzichtelijk. Als ze niets met de BTW-ondernemerschap te maken willen hebben, is de oplossing heel eenvoudig. Niets doen!

Wie ontheffing van de BTW-ondernemerschap wil, kan namelijk gebruik maken van de zogenoemde Kleine-ondernemersregeling. Die bepaalt dat als een ondernemer minder dan € 1.345,- per jaar BTW kan factureren, geen verrekening met de fiscus nodig is.

De meeste particulieren met zonnepanelen zullen onder dit bedrag blijven. Daarom, zo licht het ministerie van Financiën toe, gaat de fiscus ervan uit dat particulieren die niets van zich laten horen, als het ware stilzwijgend verzocht hebben om ontheffing van de administratieve verplichtingen.

Punt is dan wel dat je ook geen btw in rekening mag brengen voor stroom die je levert aan het net. Ook de mogelijkheid om de betaalde btw op de aanschaf van de zonnepanelen fiscaal af te trekken, vervalt dan.

Vindt u het allemaal wat ingewikkeld, wij kijken graag met u mee of u in aanmerking komt.
U kunt telefonisch contact met ons opnemen of via ons contactformulier.